Bengalski Cholar Dal
Chana dal jest przygotowywany w prawie każdej kuchni w Indiach, jednak bengalski Cholar Dal ma wyjątkowy smak, ponieważ jest przygotowywany z kawałkami kokosa i jaggery. Słodki w smaku, ten klasyczny preparat jest również pikantny i pełen składników odżywczych. Chrupiący kokos i aromat całych przypraw przyprawionych ghee dodaje cudowności przepisowi. Podaje…
Daab Chingri
Ten rozpływający się w ustach przepis Daab Chingri to jeden z najlepszych kulinarnych przysmaków Bengalu, który słynie z owoców morza. Świeże krewetki są marynowane w paście musztardowej i subtelnych przyprawach, a następnie gotowane w łupinach orzecha kokosowego. Delikatne i soczyste krewetki w tym curry smakują wyjątkowo dzięki wyrazistemu stylowi gotowania….
Tangra Macher Jhol
Ponieważ kuchnia bengalska opiera się na różnych rybach słodkowodnych, Tangra to kolejna odmiana ryb, która nadaje łagodny aromat i świetnie smakuje w każdej odmianie gotowania. To pikantne curry z suma można jeść z chochlą gotowanego na parze ryżu.
Ilisz Maach
Regionalna specjalność Bengalu Zachodniego, Ilish Maach, jest gotowana z parą ryb Ilish lub Hilsa, znanych jako królowa ryb. To danie ma pomyślne znaczenie w kuchni bengalskiej.